top of page

ÇALIÅžMALAR COVID-19 

ANTÄ°KORLARINDAKÄ° 

HIZLI KAYBI RAPOR ETTÄ°!

​

 

Sonuçlar (ön çalışmalar olsa da) SARS-CoV-2 enfeksiyonundan kurtulanların haftalar veya aylar içinde yeniden enfeksiyona yakalanmaya yatkın olabileceÄŸini düÅŸündürmektedir. Bu hafta yayınlanan bir dizi çalışma, hastaların iyileÅŸmesinden sonraki haftalar veya aylar içinde IgG antikorlarını (uzun süreli bağışıklık ile iliÅŸkili virüse özgü, yavaÅŸ ÅŸekillendirici antikorlar) kaybettiklerini göstererek, COVID-19 enfeksiyonunu takiben geliÅŸen bağışıklığın süresine ışık tutuyor. COVID-19 ile enfekte olan çoÄŸu insan antikor üretir ve daha önceki çalışmalara göre küçük miktarlar bile virüsü in vitro olarak nötralize edebilir. Bu son çalışmalar, antikor eksikliÄŸinin insanları yeniden enfeksiyon riski altında bırakıp bırakmadığını belirleyemedi.

Koronavirüs-tedavisinde-yanlış-bilinen-g

Çalışmalardan biri gösteriyor ki yaklaşık 1,500 COVID-pozitif hastasının yüzde 10’u ilk belirtileri gösterdiÄŸi hafta içerisinde saptanmayan antikor seviyeleri kaydettiÄŸini, diÄŸer 74 hastanın enfekte olup iyileÅŸtikten iki ila üç ay sonra antikorlarını kaybettiklerini tespit etti. Bunlar özellikle test sonucu pozitif ancak asemptomatik olanlarda gözlendi. Buna karşılık, New York Times’a göre SARS ve MERS gibi Corona virüsün kuzenlerinin neden olduÄŸu enfeksiyonlar, vücutta yaklaşık bir yıl kalan antikorlar ile sonuçlanır.

16 Haziran'da medRxiv ön baskı sunucusunda yayınlanan ilk çalışmada, Wuhan, Çin'deki yaklaşık 1.500 koronavirüs hastası antikorlar için tarandı. AraÅŸtırmacılar seviyelerini diÄŸer üç grupla karşılaÅŸtırdılar: genel popülasyonun yaklaşık 20.000 üyesi, covid-19 dışındaki nedenlerle hastaneye yatırılan 1.600'den fazla hasta ve yazarların ilk günlerinde virüse “kaçınılmaz olarak” maruz kaldıklarını varsaydıkları 3.800'den fazla saÄŸlık çalışanı; yani bu antikor geliÅŸtirmiÅŸ olmaları gerektiÄŸi anlamına geliyor.

COVID-19 hastalarının yüzde doksanında antikor bulunurken diÄŸer gruplardaki bireylerin kabaca yüzde bir ila beÅŸinin de antikorlara sahip olduÄŸu görüldü. Yazarlar makalelerinde antikor eksikliÄŸi olan saÄŸlık çalışanları ile tespit edilebilir antikoru olmayan kalan yüzde onluk enfekte hastalar birleÅŸtirildiÄŸinde insanların SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra bu virüse karşı uzun süreli antikor üretme olasılığının bulunmadığı sonucuna vardılar.

unnamed.jpg

18 Haziran tarihinde Nature Medicine'da yayımlanan ikinci araÅŸtırmada araÅŸtırmacılar, pozitif test sonuçlu 37 asemptomatik hasta ile aynı sayıda, Çin'in Wanzhou bölgesinde yaÅŸayan ve ağır semptomlar gösteren hastaların bağışıklık yanıtlarını karşılaÅŸtırdılar. Çalışma sonucu 2 ila 3 ay içinde asemptomatik hastaların %40'ı saptanamayan antikor seviyeleri bulundururken bu yüzdenin semptomatik hastalar için %13 olduÄŸu tespit edildi.

 

 

Manchester Üniversitesi'nden bir immünolog Daniel Davis, Newsweek'de ÅŸunları söylüyor: “Genel olarak, bu sonuçlar ilginç ve provakatif fakat zaman içinde çok sayıda insan üzerinde daha fazla araÅŸtırmaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak o zaman kaç kiÅŸinin koronavirus ile enfekteyken antikor üretimi yapabildiÄŸini ve bu üretimi ne kadar süreliÄŸine devam edebildiklerini kesin bir ÅŸekilde bilebiliriz.”

5eb3121e67b0a908d8c64551.jpg

Ä°nsanlar arasındaki tutarsızlıklar, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci'nin gözlemlediÄŸi durumu yansıtıyor. Bu ayın baÅŸlarında Amerikan Tabibler BirliÄŸi Dergisi BaÅŸ Editörü Howard Bauchner ile yaptığı konuÅŸması sırasında, test yöntemleri arasındaki tutarsızlığa ek olarak bireylerin deÄŸiÅŸmeyen saÄŸlam antikor yanıtına sahip olmadıklarını söylemiÅŸti. Bu durum tüm insanlarda eÅŸit derecede iÅŸe yarayan bir aşının geliÅŸtirilmesini zorlaÅŸtırabilir.

Her iki çalışmaya da dahil olmayan Yale Üniversitesi'nde viral bir immünolog olan Akiko Iwasaki, The New York Times'a, “Bu raporlar, güçlü aşıların geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurgulamaktadır, çünkü enfeksiyon ile doÄŸal olarak oluÅŸan bağışıklık yetersizdir ve çoÄŸu insanda kısa ömürlüdür. Sürü bağışıklığını kazanmak için doÄŸal enfeksiyona güvenemeyiz."dedi.

bottom of page