top of page

Japonya’da Koronavirüs Tedavisinin Mevcut Ä°laçlarla GeliÅŸtirilmesi

Japonya'da yeni koronavirüs hastalığını tedavi etmek için yöntemlerin geliÅŸtirilmesi devam etmektedir ve araÅŸtırmacıların mevcut ilaçları kullanarak klinik araÅŸtırma sonuçlarını Nisan ayı sonuna kadar görmeleri beklenmektedir.

Hükümet panelindeki uzmanların umudunu dile getirdiÄŸi bir ilaç, astım tedavisinde inhalerlerde kullanılan, bir tür steroid olan Ciclesonide'dir (Alvesco olarak pazarlanmaktadır). Kanagawa Bölge Ashigarakami Hastanesi'nde bir saÄŸlık ekibi bu ilacı üç koronavirüs hastasına uyguladı. Bunlardan biri, 70 yaÅŸlarındaki bir kadın, iki gün sonra ateÅŸinin düÅŸtüÄŸünü gördü ve pnömoni semptomları da düzeldi. Daha sonra test sonucu negatif çıktı ve sekiz gün sonra hastaneden taburcu edildi. DiÄŸer iki hasta, 70 yaÅŸlarında bir erkek ve 60 yaÅŸlarında bir kadın, ilacı aldıktan sonra solunum cihazlarından çıkarılabildi. Åžu anda bu ilacı yaklaşık 10 kiÅŸi alıyor.

kor.jpg
kk.jpg

Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIID), yeni koronavirüs hastalığı COVID-19 olan hastalara, Orta DoÄŸu Solunum Sendromu'nun (MERS)(Bu sendroma neden olan virüs de koronavirus ailesindendir.) tedavisinde bir baÅŸka etkiye sahip olduÄŸu tespit edildikten sonra Ciclesonide'in verildiÄŸini bildirdi. Ä°lacın iltihabı kontrol ettiÄŸi ve virüsün çoÄŸalmasını engellediÄŸi söylenmektedir.
Ayrıca test edilen bir diÄŸer ilaç, Ebola virüsü hastalığının tedavisi için geliÅŸtirilen Remdesivir'dir. 16 Mart itibarıyla dokuz hastaya uygulanmıştır. Japonya Ulusal Küresel SaÄŸlık ve Tıp Merkezi, bu ilacın etkinliÄŸini test etmek için ABD ve diÄŸer ülkelerle yapılan uluslararası ortak klinik çalışmalara katılmaktadır. Merkez yetkilisi Norio Omagari, sadece hastaların yapay solunum cihazları veya kalp-akciÄŸer makinelerinde olduÄŸu ciddi vakalarda kullanıldığını ve hiçbirinin ölmediÄŸini söyledi.
Sıtmayı tedavi etmek için geliÅŸtirilen hidroksiklorokin (Plaquenil) benzer bir ilaçtır. 60'lı yaÅŸlarında diyabet nedeniyle diyaliz tedavisi gören bir erkek koronavirüs hastalığı hastasına verildiÄŸinde, 38 santigrat derecenin üzerindeki ateÅŸi üç gün sonra düÅŸtü ve pnömoni semptomları da düzeldi. Virüs için negatif test elde edilirse hastaneden serbest bırakılması bekleniyor.

ko.jpg

Odaklanılan bir ilaç daha, yeni grip türlerini tedavi etmek için kullanılan Favipiravir'dir (Avigan). Japonya'nın yaklaşık 2 milyon Avigan hapı stoÄŸu var. Hafif ila orta ÅŸiddette semptomları olan yeni koronavirüs hastalarında ilacı kullanan klinik araÅŸtırma Mart ayında baÅŸladı.
HIV tedavisi ilacı Lopinavir / ritonavir (Kaletra) de 1 Mart'tan itibaren 54 hastaya uygulanmak üzere test edilmektedir. Bu ilaçların her ikisinin de virüsün hasta vücudunda çoÄŸalmasını önlemede etkili olacağı umulmaktadır. Ancak, Japonya SaÄŸlık ve Sosyal YardımlaÅŸma Bakanlığında ilgili bir kiÅŸi ÅŸöyle diyor: “Avigan’ı 70-80 kiÅŸiye verdik, ama virüs vücutta zaten çoÄŸalmış durumdaysa bu ilaç o kadar iÅŸe
yaramıyor gibi görünüyor.” Ayrıca, hamile olabilecek kadınlar veya eÅŸleriyle birlikte çocuk sahibi olmaya çalışan erkekler Avigan kullandıklarında, fetuste sonradan deformasyonlara sebep olabileceÄŸinden dikkatli olunması gerektiÄŸi söylenir.
Bu ilaçlardan hiçbiri yeni koronavirüs hastalarında uygulanması için geliÅŸtirilmedi, ve COVID-19 hastalarında tam olarak kullanımı için devlet onayı gereklidir. SaÄŸlık Bakanlığı’yla yakından iliÅŸkili biri ÅŸöyle yorumluyor: “Klinik araÅŸtırma sonuçlarının bir araya getirilmesini Nisan’da görebiliriz, onayı ise en erken Mayıs’ta görebiliriz.”

fa.jpg

Bu sırada Takaji Wakits, NIID yöneticisi, ÅŸöyle ekliyor: “Virüsün yerel yayılmasını engellerken, yaklaşık yarım yıl içinde tıbbi bir çözüm olasılığı göreceÄŸiz.”
Hastalığı tedavi eden ilaçlara ek olarak, bir de enfeksiyonu önlemek için aşı geliÅŸtirilme umutları var ama aşı geliÅŸtirmesi çok miktarda paraya mâl oluyor ve uzun süre alıyor. “Ne hızda yaparsanız yapın, bir yılı bulacaktır.” diyor Tokyo Üniversitesinde Tıbbı bilimler enstitüsü profesörü Ken Ishii.
Bu arada, hem Japonya'da hem de deniz aşırı ülkelerde yeni koronavirüsü hızlı bir ÅŸekilde test edecek kitler geliÅŸtiriliyor. 16 Mart'ta tekstil ve kimyasal ürün üreticisi Kurabo Industries Ltd., küçük bir kan örneÄŸi kullanarak virüsü 15 dakikada tespit edebildiÄŸi söylenen bir Çinli firma tarafından geliÅŸtirilen test kitleri satmaya baÅŸladı.
Çin'deki testler, kitin virüssüz hastalarda %100 doÄŸru olduÄŸunu ve kite baÄŸlı olarak virüslü hastalarda kullanıldığında %76 ila %82 arasında doÄŸru olduÄŸunu gösterdi. 10 örneÄŸi test edebilen bir kit 25.000 Yen den satılacak, ancak kitler kamu saÄŸlık sigortası kapsamında deÄŸildir ve esas olarak araÅŸtırma ve
test organizasyonlarına satılacaktır.

kkit.jpg

Ayrı olarak, Yokohama City Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir mikrobiyoloji profesörü olan Akihide Ryo, yeni koronavirüsü hızlı bir ÅŸekilde tespit edebileceÄŸi söylenen bir prototip kiti yaptı ve hastanesinde altı COVID-19 hastasında test edildiÄŸinde baÅŸarılı oldu. Üniversite ile ortak araÅŸtırma yapan Kanto Chemical Co., ayda birkaç bin kit üretmeye hazırlanıyor. Åžimdiye kadar Japonya, bir araÅŸtırma laboratuarı kullanılmasını gerektiren ve altı saat kadar süren insanların boÄŸazlarından veya burun boÅŸluklarından alınan örneklere dayanan gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testlerine güveniyordu. Japonya bu yöntemle günde 2.000 teste
bile ulaÅŸmadı. Test kitleri, buna karşılık, süreci hızlandırır ve seri olarak üretilebilir.
Bununla birlikte, herhangi bir test yönteminde dezavantajlar vardır. PCR yöntemiyle, virüs numunenin alındığı vücudun kısmında yaygın deÄŸilse, sonuç hatalı olarak negatif olarak ortaya çıkabilir, bu nedenle doÄŸruluk oranının yaklaşık% 70 seviyesinde durduÄŸu söylenir. ÖrneÄŸin Yokohama Åžehir Üniversitesi'nde geliÅŸtirilen hız testi kitleri ile, virüsün antikor eksikliÄŸi nedeniyle enfekte olduktan
sonraki yedi gün içinde tespit edilememesi mümkündür.
Test sonuçlarındaki yanlışlıkları azaltmak için, testlerin, koronavirüs ve diÄŸer ÅŸüpheli semptomlardan kaynaklanan pnömoni semptomları olanlarla sınırlandırılması için çaÄŸrılar yapılmıştır. Yokoronma Åžehir Üniversitesi Tıp Merkezi'nde koronavirüs hastalarını kabul eden acil tıp profesörü olan Ichiro Takeuchi, doktorların bir enfeksiyon olup olmadığını hızlı bir ÅŸekilde bilmek istediÄŸini,
çünkü bu bilginin yayılmayı önlemek için önlemler alırken yardımcı olduÄŸunu belirtti. Ancak test kitleri PCR testlerinin yerini tamamen alamaz. Takeuchi, "Testlerin uygun bir kombinasyonu, semptomlar ve benzeri faktörler geliÅŸtirmesinden bu yana geçen süreye baÄŸlı olarak yapılmalıdır." Diyor.

​

KAYNAKÇA: https://mainichi.jp/english/articles/20200317/p2a/00m/0na/026000c

bottom of page