top of page

ÖZGÜR METİN

Merhaba, ben Özgür Metin. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim. 

 

Sizlere 2019 yazında yaptığım stajdan, öncesinden ve sonrasından bahsedeceğim. 

İlk olarak staj ayarlama döneminden bahsetmek doğru olacaktır sanırım. Bu dönem benim için en zor ve stresli olanıydı. Şubat ayından itibaren Kariyer.net ve Linkedin gibi çeşitli ağlardan staj ilanlarını takip ediyor ve başvuruyordum.

Bu süreçte 6-7 ilaç firmasına başvurmuştum. Tam bu stresli bekleme günlerinde İEİS’nin (İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası) ilanını görmüştüm. İlana başvurduktan sonra bana bir mail gelmiş ve maildeki iki soruyu -video çekerek- ingilizce olarak cevaplamam istenmişti. Hazırlıklarımı yapıp bu iki soruyu cevapladığım bir video çekip gönderdim. Kısa süre sonra Bilim İlaç tarafından İEİS üzerinden yaptığım başvuru ve gönderdiğim video sonucu ilk aşamayı geçtiğime dair telefonla arandım ve aslında bu da telefon mülakatımdı. Bu görüşmeden bir hafta sonra firmaya çağırılıp staj mülakatına davet edildim.

Mülakatta hem 20-25 soruluk bir genel yetenek sınavına tabii tutuldum hem 2 paragraftan oluşan İngilizce bir metinin çevirisini yaptım hem de grup mülakatına girip bir vaka üzerinde

B8124387-3CFD-4911-876E-9BBAFF8EB384.JPG

6 stajyer adayı olarak çalıştırıldık. İlerleyen günlerde tüm bu değerlendirmeler sonucunda Farmakovijilans(Hasta Güvenliği) Departmanı’nda staja kabul edildiğime dair bilgilendirildim ve staja başlama gününü beklemeye başladım.

Kısaca özetlemem gerekirse Farmakovijilans Departmanında firmanın ilaçlarıyla alakalı güvenlik uyarıları toplanıyor, değerlendiriliyor ve TÜFAM’a (Türkiye Farmakovijilans Merkezi) bildiriliyor. Bu gerek ilacı kullanan hastanın karşılaştığı olumsuz durumu direkt firmayı arayarak belirtmesi veya eczacısının aramasıyla gerekse bizim yaptığımız günlük sinyal taramaları ve haftalık literatür taramaları ile gerçekleşiyor. Hasta aradığında notlar tutup raporu oluşturuyoruz, gerekirse takip aramasını yapıp dosyayı kapatıyoruz ve ilacın kullanımına bağlı ciddi bir durum (ölüm, doğumsal anomali…) oluşmuşsa bakanlığa bildiriyoruz. Günlük sinyal taramalarında FDA, EMA, WHO gibi siteleri her gün gözden geçiriyoruz ve bizim ilaçlarımızda olan herhangi bir etken maddeye dair çıkmış bir uyarı varsa bunu değerlendiriyoruz. Literatür taramalarında ise etken maddelerimize dair yaşanmış vakaları, meta analizleri ve retrospektif analizleri Pubmed ve Türkiye Atıf Dizini gibi sitelerden tarıyor ve değerlendiriyoruz. Değerlendirmeler sonucunda raporlarını hazırlayıp TÜFAM’a bildiriyoruz. Ben de stajım süresince bu taramaları yaptım, çeşitli formları doldurmayı, bu formların ne şartlarda ne sürede bildirilmesi gerektiğini ve bu formları doldururken yararlandığımız siteleri kullanmayı öğrendim. Gerek İngilizceden Türkçeye gerekse Türkçeden İngilizceye vaka çevirileri yaptım. (Bu noktada naçizane şunu eklemek istiyorum: çeviri yapmak için iyi bir İngilizce önemli ama akıcı ve anlamlı bir paragraf oluşturabilmek için Türkçe bilgimizin de iyi olması gerekiyor çünkü İngilizce ve Türkçenin farklı cümle yapılarına sahip olması zaman zaman çeviri bütünlüğünü korumayı zorlaştırabiliyor.) Bununla birlikte stajım süresinde Farmakovijilans Direktörümüz tarafından EMBASE, Micromedex ve Rx Media Pharma kullanımı hakkında eğitimler aldım. Ben her ne kadar farmakovijilans stajyeri olsam da Bilim İlaç’ın pazarlama ve iş geliştirme müdürleri tarafından biz stajyerlere verilen pazarlama ve kişisel gelişim eğitimlerine katılma şansı da yakaladım.

Toparlamak gerekirse, stajım süresince hem ofis ortamında nasıl çalışıldığını gördüm hem farmakovijilans departmanının yaptığı işleri öğrendim ve uyguladım hem de pazarlamaya ve kişisel gelişime dair eğitimler aldım. Tüm bunlardan dolayı Bilim İlaç’ta yaptığım bu staj benim için çok verimli geçti ve her günü özeldi.

bottom of page